piatok 20. decembra 2013

Brno si zaslúži poriadny market!

Kde možno vidieť pohromade súčasnú domácu tvorbu z oblasti módy a dizajnu? Popritom stráviť deň v príjemnej atmosfére, stretnúť množstvo známych, zobnúť dobroty z miestnych surovín, oddýchnuť si na workshope či prednáške, hodnotiť prehliadku lokálneho návrhára? 
Bratislava má takmer dokonalý Urban Market, v Prahe je podobných marketov dokonca niekoľko. A čo Brno? Vlastne áno, Brno tiež svoj market má, Factory Fashion Market sa koná tri krát do roka a minulý víkend prebehlo jeho deviate pokračovanie. Šla som naň z veľkej zvedavosti, či ma presvedčí o svojich typických kvalitách. Presvedčil. Bohužiaľ. Market poriada značka Love Music, ktorá vo všeobecnosti príliš nemá vkus. Market je tak jej obrazom, sprevádza ho esencia českého pekla obsiahnutá v zväčša prapodivných výrobkoch: oblečení strihov nehodiacim sa postave pospájaných z mnoho vzorovaných a mnoho materiálových látok, nekonečne sa opakujúce motívy na živicových náušniciach či patvará recyklovano-bio-eco-necool-čodomdal bižutéria zbúchaná na kolene. 
Za tie roky žiadny posun, žiadny vývoj štýlu, ako u Love Music, tak u väčšiny predajcov na jej markete. Samozrejme sa ale nájdu aj svetlejšie miesta. Každým rokom dúfam že ich bude viac, ale žiadny zázrak sa, čo sa týka ich počtu, zatiaľ nekonal. Ale tu je výber z pár tých, ktorí stoja za pozornosť:





















Stálicou na Markete je Retart, ktorý svoje kolekcie typických potlačených peňaženiek každý rok obohacuje o nové produkty v spolupráci s mladými, nielen slovenskými výtvarníkmi. Tento rok to boli šatky z odolného materiálu, vhodné aj na šport, či púzdra na slnečné brýle. Za sebou má už kolekciu poťahov na sedlá bicyklov, obaly na notebooky či projekt spájajúci umenie a skateboarding.






























Novým objavom bola pre mňa výrobkyňa kožených tašiek Alanka. Vyrába ich ručne, pracuje prevažne s hovädzou kožou. Spojenie tradičných praciek a často nečakaného zastrihnutia jej ukončenia vyvoláva určitý pocit prekvapenia, zneistenia, hry. Zdanlivá tradičnosť tašiek je tak narušená týmito ctilivými detailami. 
Ponúkala aj rôznofarebné kožené šnúrky, či topánky, vyrábané jej manželom.














U Štestí dam je rodinný obchodík pomenovaný podľa románu Emila Zoly (ktorý sa v názve inšpiroval prvým obchodným domom na svete - Le Bon Marché). Vyrába snímateľné golieriky, mašličky a motýliky. Sú nežné a krásne, na doplnenie (nielen) retro looku.




















2D3D vyrába najmä šperky inšpirované architektúrou, vesmírnym poriadkom, či geometriou vo všeobecnosti. Na Markete pre mňa neboli novinkou, obdivovala som ich už v brnenskom Pokojíku, či pražskom Harddecore. Jednou z ich obrovských výhod je unisexovosť - napriek tomu, že brošňu považujem za najvhodnejší a najdostupnejší šperk pre mužov, nie je pre nich vôbec jednoduché nejakú zohnať. Po najnovšom ich nájdete aj v Dome umenia v Brne, v Leporele+.



Príjemne som si pokecala so spolumajiteľom Cult of the road. Prvú kolekciu odštartovali tričkami s potlačou, ich dizajn aj celá koncepcia vychádza z oldschoolovej skateboardovej kultúry a vášni a zážitku z jazdy. Jej tvorcovia sa dlhé roky pohybujú v prostredí skateboardových značiek a obchodov a impulzom na vytvorenie vlastného projektu bola nemožnosť v nich presadiť vlastné dizajny. Držím palce nech sa im to rozbehne!

Za posledný rok-dva sa toho na brnenskej fashion scéne odohralo, a stále odohráva až príliš veľa. Myslím, že ďalším nevyhnutným krokom je aj založenie poriadneho marketu.  Tento rok prebehla snaha o vytvorenie nového marketu v spojení s prehliadkami obchodom Wolfgang. Prehliadka sa podarila, avšak market nakoniec nezorganizovali, dúfam však, že sa podobné iniciatívy podarí v skorej budúcnosti premeniť na skutočnosť. Brno to potrebuje.


3 komentáre :

  1. pekná práca, a you are fuckin right

    OdpovedaťOdstrániť
  2. myslím, že viacej miest potrebuje niečo tak super!

    Kejmy ♥.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ako sú na tom ostatné mestá veru vôbec neviem, napríklad minimálne Košice by si podobné akcie zaslúžili. V Bratislave sa toho za poslednú dobu deje strašne moc, vznikajú obchody, prehliadky, rôzne iniciatívy. Brno sa veľmi ťažkopádne a pomaly prebúdza, je to tam mdlé. A v ostatných SVK mestách ani neviem, či niečo vôbec začalo...

      Odstrániť