nedeľa 31. augusta 2014

Basic 90s kids


Vždy ma poteší, keď vojdem do nejakej budovy, a nájdem tam úplne iný svet, ako sa tvári ten vonku na ulici. O to viac, keď takúto jaskyňu nájdem v moderne sa rozvíjajúcej a kompaktnej štvrti Veveří. Vstupom do administratívnej budovy Centrum Mezírka hneď za hotelom Continental akoby som prešla časostrojom a posunula sa o pár dekád dozadu. S jej normalizačnou architektúrou korešpondovala aj retro vývarovňa Mňamky naší mamky, ktorá sa v nej nachádzala na piatom poschodí. Ponúkala gastronomický, sociologický aj dizajnový zážitok. Ten sa ešte viac umocnil po jej opustení, ak som si na odchod nevybrala výťah, ale schodište. Na každom poschodí sa totiž nachádzala fajčiareň typická pre budovy tohto typu, s klasickými stojatými kruhovými popolníkmi, pohodlnými kreslami a bujnou flórou. Jedáleň ale bohužiaľ pred pár týždňami zrušili, a teraz si hľadá nové priestory. 
Prišli sme sa pozrieť, ako budova žije po jej odchode. Piate poschodie bolo zavreté, sem-tam z neho vyšiel nejaký robotník. Čo sa deje v jej bývalých priestoroch sme nemali možnosť vidieť, ale mení sa priľahlá miestnosť obložená drevom, z ktorej sú posledné fotky. Snáď budú mať ten cit, a nechajú ho tam. Z pohodlného nostalgického fajčiarskeho spotu taktiež mnoho nezostalo, zmizli gauče, nástenky... Našťastie na iných poschodiach sa zachovalo ešte niekoľko popolníkov, kresiel a rastlín. Tie so zapadajúcim slnkom budili až džungľový pocit. Tak sme sa nimi s Nelou prebojovávali, vyzbrojené platformami, ponožkami v "sandáloch", vysokými pásmi, zakasanými vrškami a účesmi ako z detstva. 

Lebo tak to máme radi, v minulosti, aj tej nedávnej, vzniklo plno štýlových, hoci zo súčasného pohľadu trochu creepy vecí, a nás baví ich vyhľadávať a užívať aj teraz.








fotky: Tomáš Gál
som s: Love Ender
na sebe mám: mikina, rifle: second hand
boty: H&M
miesto: piate poschodie, Centrum Mezírka, Mezírka 1, Veveří, Brno

2 komentáre :